A füleki FTC bajnoki győzelme 1937-ben

A harmincas évek második felének kétségen kívül legjobb szlovákiai magyar labdarúgócsapata a füleki FTC volt. A fülekiek 1935 és 1938 között négy alkalommal is bejutottak az országos döntőbe, a szlovák bajnoki címet viszont csak egyszer, 1937-ben tudták elhódítani. Az emlékezetes 1937-es évben az FTC egy kassai csehszlovák klubbal, a ČsŠK Košicével került össze a döntőben. Noha Fülek mindössze 5 ezer fős település volt, a zománcgyár mindenható elnöke, Hulita Vilmos támogatásának köszönhetően megengedhette, hogy neves labdarúgókat szerződtethessen. Ilyen volt a Ferencvárosból érkezett Egri és a pozsonyi Vanák, de legfőképpen az együttes trénere, Braun „Csibi” József. Az MTK neves válogatott labdarúgója, aki Orthtal együtt legendás csatársort alkotott, ekkor már évek óta Csehszlovákiában edzősödött, s több ízben is bajnoki címhez segítette a pozsonyi ČsŠK csapatát.

A később a holokauszt áldozatává vált kitűnő tréner munkájának is volt köszönhető, hogy a kassaiakkal vívott döntőben a fülekiek számítottak esélyesnek. Ennek ellenére az 1937. május 31-én Füleken lejátszott első mérkőzésen csupán 2:1-es füleki győzelem született, ami teljesen nyílttá tette a visszavágót. A meccset övező várakozást az is mutatta, hogy a kassai rádió élő közvetítést adott róla, mégpedig úgy, hogy az eseményeket felváltva kommentálták szlovák és magyar nyelven. A június 6-án, Kassán megrendezett második mérkőzésre mintegy 4 500 néző volt kíváncsi. A tudósítások szerint a meccsre nagyszámban ment ki a kassai magyarság, akik hazai hangulatot teremtettek a füleki csapat számára. Talán ennek is köszönhető, hogy a magyra csapat végül Pilát góljával 1:0-ra győzött és szlovákia bajnoka lett. A győzelem nagy visszhangot váltott ki a szlovákiai magyarság körében, amit a csapat számára küldött dísztáviratok is bizonyítanak.A fülekiek győzelmével pedig esély teremtődött arra is, hogy magyar csapat jusson az országos ligába, ahol akkor csupán cseh csapatok játszottak. S noha a selejtezőkön az FTC jól szerepelt, ide végül nem tudott bejutni.

Az FTC a bécsi döntés előtti utolsó bajnokságban is jól szerepelt, hiszen ismét országos döntőt játszhatott. A két magyar csapata által játszott szlovákiai döntőben azonban alulmaradt a kassai KAC csapatával szemben.

Kapcsolódó képek:

A képen: A füleki FTC csapata

 

Keresés a tudástárban

selye