Magyar sportélet Csehszlovákiában

A két világháború közötti csehszlovákiai mindennapok egyik sajátossága volt, hogy a sportot nemzeti alapon szervezték meg. Az egész csehszlovákiai sportot irányító Csehszlovák Összsporti Bizottság keretén belül ugyanis autonóm csehszlovák, német, magyar, lengyel és zsidó sportszövetségek működtek, amelyek saját nemzeti sportbajnokságokat működtettek. Így egy-egy dél-szlovákiai szlovákiai városban általában külön sportegyesületben tevékenykedtek a cseh-szlovák és külön egyesületben a magyar, német, zsidó stb. sportolók.

A magyar sportélet irányítója a Csehszlovákiai Magyar Testnevelő Szövetség volt, amely többek között labdarúgásban, teniszben, atlétikában, úszásban, vízilabdában sőt még jégkorongban is szervezett bajnokságot. A legnépszerűbb sport a szlovákiai magyarok körében természetesen a foci volt, amelynek csúcsszerve a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) volt. Az MLSZ által szervezet labdarúgó-bajnokság 3 kerületben folyt, amelynek győztesei vívtak meg az MLSZ bajnoka címéért. Ezt a címet legtöbbször pozsonyi Ligeti SC szerezte meg. A Ligeti, a korszak legnépszerűbb fővárosi csapata volt, amelyben a leghíresebb játékosnak Müller Kajmó az AC Milant is megjárt ötvenszeres válogatott középcsatár számított. A Ligeti mellett országos viszonylatban a Füleki TC (FTC), és a Kassai Atlétikai Club (KAC), értek el jelentős eredményeket. Az MLSZ égisze alatt a szlovákiai magyar klubok játékosaiból összeállított válogatott Kohut Pál majd Mandl Oszkár szövetségi kapitány vezetése rendszeresen játszott nemzetközi mérkőzéseket is. A foci mellett népszerű volt az atlétika is, amelynek fellegvárai a pozsonyi Polgári Testnevelési Egyesület (PTE), a kassai KAC és az eperjesi PTVE voltak. A kassai KAC indította útjára a városban a mai napig rendszeresen megrendezett maratoni futóversenyt, amelyre első ízben 1924-ben került sor. A szlovákiai magyar sport több neves sportolót indított el a hírnév felé. Közülük is kiemelkedik az asztaliteniszező Sidó Ferenc, aki 1938-ban még a PTE versenyzőjeként lett Szlovákia országos ifjúsági bajnoka, a második világháború után azonban már Magyarország színeiben lett kilencszeres világbajnok.

Kapcsolódó képek:

A képeken: Kohut Pál, a "a szlovákiai magyar szövetségi kapitány", a pozsonyi Ligeti SC labdarúgócsapata, Révay István gróf

 

Keresés a tudástárban

selye